Korpus:
Recept a postup na přípravu piškotu mám od své maminky a ta se jej druhdy naučila v rodinné škole. Je to základní a velice univerzální piškot, správně lehký a vláčný.
Oddělíme bílky do mísy a žloutky do hrníčku. K bílkům přidáme studenou vodu a vyšleháme velmi tuhý sníh, musí kopečkovat. Do sněhu zlehka zamícháme jeden žloutek po druhém ( tedy všechny 3 a střídavě, opět velmi zlehka, osátý cukr a mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, mírně stěrkou nahrneme od středu k okraji a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při cca 150 stupních celsiových asi 20–25 minut – zkouška špejlí se doporučuje.
Upečený korpus necháme dobře vychladnout a poté rozkrojíme na dva pláty.
Náplň:
Z konzervovaných mandarinek slijeme do hrnku sirup a mandarinky překrájíme na asi 2 cm kousky. Pokud použijeme čerstvé plody je třeba jednotlivé dílky oloupat i z tenké slupky a rovněž překrájet.
Do hrnku se sirupem přidáme 2–3 lžičky sunquicku promícháme a polovinou směsi pokropíme spodní část korpusu.
1 a 1/2 šlehačky ušleháme s jedním vanilkovým cukrem téměř do tuha a poté lijeme za stálého šlehání sunquick, na láhvi jsou vyznačené dávky pro přípravu nápoje, tedy jeden dílek. Šlehačka kromě výrazného zahuštění dostane i příjemně pomerančovou barvu. Poté už pouze zlehka stěrkou vmícháme překrájené kousky kompotovaných či čertsvých mandarinek a natřeme rovnoměrně na spodní část korpusu.
Přiklopíme vrchní část a tuto opět pokropíme zbylou polovinou sirupu.
Opět vyšleháme 1 a 1/2 šlehačky s vanilkovým cukrem a 1 dílkem sunquicku, avšak už bez mandarinek, a natřeme vrchní díl korpusu a vytvoříme šlehačkovou rovinku. Dort dáme na 2 hod.vychladit do lednice.
Dokončení:
Do kastrolku vložíme sádlo či tuk a necháme rozpustit na sporáku, nesmí se škvířit. Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky a přidáme do kastrolu k tuku a velmi opatrně rozpouštíme do hladka. A nyní po lžičkách přidáváme vařící vodu, další lžíci vždy až poté, co hmota v kastrolku je opět homogenní. Vznikne podstatně tmavší a hustší produkt než byl z prvních dvou surovin a to právě chceme. Za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme, ne však zcela, a nalejeme na vychlazený dort. Dortovým nožem potáhneme celý povrch i boky. Tato poleva je po vychladnutí krásně lesklá a pružná, tudíž se velice dobře krájí a to i na šlehačce.
Okraj dortu ozdobíme pusinkami šlehačky a dílky okapaných mandarinek.
|