Máte rádi jahody a jejich jakékoliv variace?
Zkoušeli jsme jahodový krém a jelikož jsme měli už předem připravený korpus na jiný dort, nedalo nám to a udělali jsme si jahodový dort 🙂
Tento dort je neskutečně svěží a jeden z nejlepších, které jsme ochutnali.
Korpus |
Vejce |
4 ks |
Cukr moučka |
4 lžíce |
Kakao |
4 lžíce |
Mléko |
4 lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Jahodový krém |
Jahody |
500 g |
Tvaroh (tučný nebo polo) |
250 g |
Mascarpone |
250 g |
Cukr |
70 g |
Želatinový ztužovač |
2 balíčky |
Voda |
200 ml |
Další ingredience |
Jahody na ozdobu |
dle uvážení |
Červené dortové želé |
1 ks |
Cukr |
2 lžíce |
Voda |
250 ml |
Smetana ke šlehání |
1 ks |
Ztužovač smetany |
1 ks |
|
Postup |
Korpus můžeme upéct i den předem. Potřebujeme 2 korpusy, každý jsem pekla zvlášť v dortové formě. Dva žloutky utřeme se 2 lžícemi prosátého moučkového cukru a 2 lžícemi kakaa, přidáme 2 lžíce mléka. Dva bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha a opatrně vmícháme. Rozetřeme do dortové formy vyložené papírem na pečení a pečeme při 170°C po dobu 8 – 10 minut. Upečený korpus překlopíme na papírovou utěrku a stáhneme papír na pečení. Stejným způsobem upečeme druhý korpus.
Omyté jahody nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Zašleháme tvaroh, mascarpone a cukr. Ve 200 ml vody rozmícháme oba želatinové ztužovače a hmotu postupně zašleháme do krému.
Na dno dortové formy dáme první korpus, strany vyložíme cukrářskými piškoty. Polovinu krému nalijeme na korpus. Přiklopíme druhým korpusem a formu naplníme zbývajícím krémem. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout.
Jahody omyjeme a necháme oschnout (položíme na papírovou utěrku, aby se voda vsákla) a překrájíme je na poloviny. Ozdobíme povrch dortu. Podle návodu si připravíme želé a zalijeme jahody. V chladu necháme ztuhnout.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem do tuha a ozdobíme dort.
|
|
[print_gllr id=759]
dost tucny:)
ale určitě skvěle chutná 😀
super dort dělala jsem ho sama a to je mi teprve 12let taže určitě jednoduchý 🙂