Výborný smetanový dort s višněmi pro horké letní dny a nebo vhodný k narozeninám.
Piškotový korpus: |
vejce |
4 ks |
cukr |
100 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
polohrubá mouka |
100 g |
škrobová moučka |
25 g |
kakao |
10 g |
skořice |
špetka |
kypřící prášek |
1/2 lžičky |
Náplň: |
kompotované odpeckované višně |
350 g |
višňová šťáva |
250 ml |
škrobová moučka |
30 g |
cukr |
1 lžíce |
třešňovice |
3 lžíce |
želatina v prášku |
1 balíček |
smetana |
750 ml |
moučkový cukr |
40 g |
vanilkový cukr |
1 balíček |
|
Postup |
Piškotový korpus
Za postupného přisypávání cukru a vanilkového cukru ušleháme vejce do pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem, škrobovou moučkou, kakaem a skořicí, prolijeme na vaječnou pěnu a zapracujeme. Těsto vlijeme do formy a asi 2S min. pečeme. Po vyjmutí z trouby korpus necháme vychladnout a vodorovně jej překrojíme.
Náplň
Odměříme 250 ml šťávy. Ve 4 lžících šťávy rozpustíme škrobovou moučku. Zbylou šťávu uvedeme do varu, vlijeme rozpuštěný škrob a necháme přejít varem. Ochutíme třešňovicí a cukrem a uložíme do chladu.
Želatinu smícháme s 5 lžícemi studené vody a 10 min. necháme bobtnat. Za stálého míchání zahřejeme a rozpustíme. Smetanu dotuha ušleháme a vmícháme do ní želatinu, moučkový a vanilkový cukr.
Dohotovení
Na spodní díl dortu rozprostřeme višňovou směs a polovinu šlehačky. Přiklopíme vrchní díl. Celý dort potřeme zbylou šlehačkou, případně ozdobíme rozpuštěnou čokoládou, čokoládovými flíčky, višněmi a několika lístky máty.
|
|
[print_gllr id=1191]
Zdroj zde