Tvarohový dort se šlehačkou

Netradiční tvarohový dort, který nadchne především milovníky “krémů”. Doporučujeme vyzkoušet!

Ingredience:
polohrubá mouka 200 g
máslo 120 g
cukr 70 g
žloutek 1 ks
sůl špetka
nastrouhaná kůra z citronu 1/2 citronu
želatina 8 plátků
mléko 1/4 l
cukr 200 g
sůl špetka
nastrouhaná kůra z citronu 1 ks
žloutek 4 ks
smetana ke šlehání 1/2 l
tvaroh 500 g
práškový cukr 1/2 šálku
Postup
Mouku přesijeme na vál, přidáme k ní na plátky nakrájené máslo, cukr, žloutek, sůl, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do alobalové fólie a dáme na 2 hodiny odpočívat do chladničky. Troubu vyhřejeme na 200°C.

Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě placky o průměru 26 cm, přendáme je na plech a pečeme 8 – 10 minut do světlehněda na prostřední příčce trouby. Jeden dortový plát ještě horký nakrájíme na 12 dílů a dohromady s nenakrájeným necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

Želatinu namočíme do studené vody. Mléko s cukrem, solí, citronovou kůrou a žloutky za stálého míchání přivedeme k varu a dáme stranou. Želatinu vymačkáme, přimícháme do mléka a necháme vychladnout.

Ušleháme pevnou šlehačku. Když mléko s želatinou začne houstnout, přidáme tvaroh a šlehačku a vše lehce promícháme. Nenakrájený plát položíme do dortové formy, boční stěny vyložíme pergamenovým papírem a na plát ve formě navršíme tvarohovou náplň, povrch zarovnáme a dort necháme v chladničce ztuhnout.

Dort vyjmeme z formy, odstraníme pergamen a na ztuhlou tvarohovou náplň narovnáme nakrájené dortové díly. Povrch posypeme práškovým cukrem.

Podle chuti můžeme do tvarohu přidat různé ovoce, čerstvé i mražené, jako např. jahody, maliny, třešně, rybíz nebo borůvky. Mražené ovoce musíme nejdříve rozmrazit, čerstvé oprat, osušit, posypat cukrem a nechat chvíli odležet, potom přidat do tvarohového krému.

[print_gllr id=927]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient