Mouku přesijeme na vál, přidáme k ní na plátky nakrájené máslo, cukr, žloutek, sůl, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do alobalové fólie a dáme na 2 hodiny odpočívat do chladničky. Troubu vyhřejeme na 200°C.
Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě placky o průměru 26 cm, přendáme je na plech a pečeme 8 – 10 minut do světlehněda na prostřední příčce trouby. Jeden dortový plát ještě horký nakrájíme na 12 dílů a dohromady s nenakrájeným necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Želatinu namočíme do studené vody. Mléko s cukrem, solí, citronovou kůrou a žloutky za stálého míchání přivedeme k varu a dáme stranou. Želatinu vymačkáme, přimícháme do mléka a necháme vychladnout.
Ušleháme pevnou šlehačku. Když mléko s želatinou začne houstnout, přidáme tvaroh a šlehačku a vše lehce promícháme. Nenakrájený plát položíme do dortové formy, boční stěny vyložíme pergamenovým papírem a na plát ve formě navršíme tvarohovou náplň, povrch zarovnáme a dort necháme v chladničce ztuhnout.
Dort vyjmeme z formy, odstraníme pergamen a na ztuhlou tvarohovou náplň narovnáme nakrájené dortové díly. Povrch posypeme práškovým cukrem.
Podle chuti můžeme do tvarohu přidat různé ovoce, čerstvé i mražené, jako např. jahody, maliny, třešně, rybíz nebo borůvky. Mražené ovoce musíme nejdříve rozmrazit, čerstvé oprat, osušit, posypat cukrem a nechat chvíli odležet, potom přidat do tvarohového krému.
|