Valašské frgále

Výborný recept na pravé Valašské frgále, jak je známe z obchodů a stánků. Vždy chutnají výtečně a domácí Vás jistě i zahřejí u srdce. 🙂

Náplň:
mletý mák 200 g
mléko
cukr moučka
mleté piškoty
Náplň 2:
žloutek 2 ks
máslo 50 g
vanilkový cukr 1 ks
cukr moučka 2 – 3 lžíce
tvaroh 2 kostky
Náplň 3:
cukr moučka 1 lžíce
povidla 200 g
rum 1 lžíce
Těsto:
citronová kůra
sůl špetka
droždí 35 g
žloutek 2 ks
polohrubá mouka 500 g
máslo 125 g
mléko 1/4 l
cukr moučka 75 g
Postup
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 – 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 – 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem – třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 – 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

[print_gllr id=2321]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient