Bílý smetanovo-tvarohový dort

Překrásně vypadající a ještě lépe chutnající – takhle by se dal popsat tento cukrářský skvost, na který si může troufnout téměř každý, nehledě na zručnost. Pokud si nevyhrajete s domácím marcipánem, stačí nakoupit ozdoby a dort, který vykouzlí komukoliv úsměv na tváři, je na světě.

Těsto na korpusy 22 a 12 cm:
vejce 8 ks
cukr krupice 300 g
polohrubá mouka 260 g
prášek do pečiva 1/2 balíčku
kakao 40 g
teplá voda 6 lžic
olej 6 lžic
tuk dle potřeby
Tvarohový krém:
máslo 250 g
měkký tvaroh 500 g
vanilkový cukr 2 balení
moučkový cukr 100 g
Další ingredience:
smetana ke šlehání 400 ml
ztužovač šlehačky 1 ks
vanilkový cukr 1 balení
čokoládové ozdoby dle potřeby
Postup
Korpusy: žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, poté vmícháme teplou vodu, olej, polohrubou mouku s kypřidlem a kakaem. Vše dobře prošleháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme do připravených forem (místo malé formy můžeme použít kastrolek). Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C, zda jsou hotové vyzkoušíme špejlí. Korpusy po upečení necháme vychladnout, pak je prokrojíme.

Krém: změklé máslo s cukry vyšleháme do bílého hladkého krému, pak přidáme tvaroh a dobře promícháme. Nemícháme příliš zprudka a dlouho, aby se krém nesrazil.

Krémem pomažeme rozkrojené korpusy i korpusy po jejich obvodu a povrchu. Malý korpus pochopitelně posadíme na ten větší. Celé dáme do chladna ztuhnout před dalším zdobením.

Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem do šlehačky a dáme do zdobícího sáčku. Pak dle vlastní fantazie šlehačkou ozdobíme vychladlý dort, který poté dáme opět chladit. Ozdoby dle vlastního výběru dáváme opět na vychladlý dort, nejlépe před podáváním, aby se například jedlý papír nebo oplatky nerozmočily.

*Zdobit můžeme i čerstvým ovocem: maliny, jahody, borůvky nebo ostružiny na dortu jsou také velmi pěkné.

[print_gllr id=2394]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient