Výborný stracciatellový dort s ricottou nadchne každého milovníka moučníků. Doporučujeme!
Ingredience: |
máslo |
150 g |
vejce |
5 ks |
hladká mouka |
250 g |
cukr |
150 g |
prášek do pečiva |
1 balení |
vanilkový cukr |
1 balení |
citronová kůra |
z 1 ks |
Náplň: |
ricotta |
500 g |
šlehačka |
250 ml |
rum |
3 lžíce |
ztužovač šlehačky |
1 ks |
moučkový cukr |
80 g |
mandlové sušenky |
50 g |
hořká čokoláda |
50 g |
|
Postup |
Změklé máslo ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a s celými vejci, přišleháme prosátou mouku s práškem do pečiva a s citrónovou kůrou. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a upečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut.
Ricottu vyšleháme s moučkovým cukrem a rumem dohladka. Mandlové sušenky rozdrtíme na větší kousky, čokoládu nakrájíme nožem na hoblinky a přimícháme do ricotty. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a opatrně ji vmícháme ke vzniklému krému. Vychladlý korpus vydlabeme tak, aby nám vznikla „miska“ (vydlabeme střed, necháme dostatečně hrubé dno a okraje). Drobky z korpusu taktéž přimícháme do krému. Korpusovou mísu včetně vnějšího kraje rovnoměrně navlhčíme směsí vody, rumu, troškou citronové nebo pomerančové šťávy a cukru (celkové množství tekutiny zhruba 100 ml, množství jednotlivých složek podle vlastní chuti; pokud dort mají jíst děti veškerý rum vynecháme).
Poté korpus naplníme krémem, můžeme ozdobit sušenkovými drobečky a čokoládovými hoblinkami. Necháme rozležet půl dne v lednici (není nutné) a podáváme.
|
|
[print_gllr id=1629]
Zdroj zde