Francouzský dort zdobený čokoládou

Trochu netradiční, ale přesto velice chutný dort zdobený čokoládou, který je trochu složitější a pracnější, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:
instantní káva 1 lžíce
kakao 6 lžic
máslo 125 g
jemný krystalový cukr 250 g
žloutek 3 ks
bílek 3 ks
jedlá soda 1 lžička
zakysaná smetana 6 lžic
mouka 370 g
jemný krystalový cukr navíc 6 lžic
Čokoládový-máslový krém:
hořká čokoláda 250 g
máslo 185 g
Kirsch krém:
šlehačka 300 ml
jahody (i na ozdobu) 250 g
třešnovice nebo Kirsch 1 lžíce
Postup
Vymazat vysokou 23 cm dortovou formu, vystřihnout dno z pečícího papíru a vložit ho dovnitř. Taktéž ho vymastit.

Smíchat kávu a prosyté kakao s vodou dohladka. V misce našlehat změklé máslo, cukr, žloutky a přidat polovinu kakaové směsi. Našlehat těstíčko dohladka a lehka.

Zamíchat dovnitř jedlou sodu a zakysanou smetanu se zbytkem zbývající kakaové směsi společně s prosátou moukou.

Našlehat bílky do měkkých kopečků a postupně přidávat extra cukr. Našlehat na pevný sníh. Lehce do těsta na dvakrát přidat sníh. Těsto rozetřít do připravené formy a péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 1 hodinu, nebo až zapíchnutá špejle do středu dortu je po vyjmutí čistá.

Vyklopit dort na mřížku a nechat vychladnout. Rozkrojit na 3 vrstvy a ty spojit Kirsch krémem. Položit na talíř, přikrýt a vložit do ledničky.

Povrch i strany dortu potřít krémem. Ozdobit dort růžicemi pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou. Strany dortu mohou být ozdobeny pomocí cukrářské špachtle, nebo i vidličky. Zbytek ozdoby jsou velké čokoládové hobliny a čokoládové lístky (například jahodové). Kolem položit několik celých jahod.

Čokoládový krém:

Nad parou rozehřát máslo s čokoládou. Sejmout a vychladit. Sem tam zamíchat. Jak rychle krém zhoustne tak, aby se dal stříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou násadkou, záleží na teplotě v místnosti. Může být však rychle zchlazen v ledničce, ale musí se míchat každých 5 min., aby krém neztuhnul, jenom u stěn misky.

Kirsch krém:

Našlehat šlehačku dopevna, lehce do ni vložit jahody namočené do kirsche, nebo třešňovice.

[print_gllr id=2108]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient