Vymazat vysokou 23 cm dortovou formu, vystřihnout dno z pečícího papíru a vložit ho dovnitř. Taktéž ho vymastit.
Smíchat kávu a prosyté kakao s vodou dohladka. V misce našlehat změklé máslo, cukr, žloutky a přidat polovinu kakaové směsi. Našlehat těstíčko dohladka a lehka.
Zamíchat dovnitř jedlou sodu a zakysanou smetanu se zbytkem zbývající kakaové směsi společně s prosátou moukou.
Našlehat bílky do měkkých kopečků a postupně přidávat extra cukr. Našlehat na pevný sníh. Lehce do těsta na dvakrát přidat sníh. Těsto rozetřít do připravené formy a péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 1 hodinu, nebo až zapíchnutá špejle do středu dortu je po vyjmutí čistá.
Vyklopit dort na mřížku a nechat vychladnout. Rozkrojit na 3 vrstvy a ty spojit Kirsch krémem. Položit na talíř, přikrýt a vložit do ledničky.
Povrch i strany dortu potřít krémem. Ozdobit dort růžicemi pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou. Strany dortu mohou být ozdobeny pomocí cukrářské špachtle, nebo i vidličky. Zbytek ozdoby jsou velké čokoládové hobliny a čokoládové lístky (například jahodové). Kolem položit několik celých jahod.
Čokoládový krém:
Nad parou rozehřát máslo s čokoládou. Sejmout a vychladit. Sem tam zamíchat. Jak rychle krém zhoustne tak, aby se dal stříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou násadkou, záleží na teplotě v místnosti. Může být však rychle zchlazen v ledničce, ale musí se míchat každých 5 min., aby krém neztuhnul, jenom u stěn misky.
Kirsch krém:
Našlehat šlehačku dopevna, lehce do ni vložit jahody namočené do kirsche, nebo třešňovice.
|