Ořechový dort

Výborný ořechový dort, který je určen pro všechny milovníky ořechů a čokoládových moučníků. Dobrou chuť!

Ingredience:
mletý cukr 200 g
žloutek 10 ks
vanilkový cukr 1 ks
pražená utlučená káva 8 zrnek
čokoláda na vaření 100 g
bílek 10 ks
strouhané vlašské ořechy 300 g
máslo na vymazání formy 20 g
mouka na vysypání formy 20 g
půlky vlašských ořechů dle Vašeho uvážení na ozdobu
Krém:
pomleté lískové ořechy 100 g
krystalový cukr 100 g
voda 1/16 l
rum 1 lžička
vanilkový cukr
Poleva:
moučkový cukr 250 g
horká voda 2 lžíce
rum dle potřeby
čokoládová poleva
Postup
Cukr našleháme se žloutky a vanilkovým cukrem na světle žlutou, lehkou směs. Přidáme kávu, nastrouhanou čokoládu a lehce vložíme tuhý sníh z bílků střídavě s ořechy. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a zvolna pečeme asi 1 hodinu (vyzkoušíme dřevěnou špéjlí). Necháme vystydnout.

Studený dort rozřízneme a naplníme nádivkou. Polijeme ho polevou a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.

Nádivka:

Cukr dáme povařit s vodou na druhý stupeň a nalijeme ho do oříšků. Přidáme rum, vanilkový cukr a dobře zamícháme. Ihned plníme dort.

Poleva:

Cukr smícháme s horkou vodou a rumem na hustou, lesklou polevu.

P.S.: Dort můžeme také naplnit pouze dobrou zavařeninou a na povrchu ho pocukrovat, nebo posypat kakaem atd. Dá se připravit z poloviční dávky do malé formy (rozměru asi 22cm).

Recept je určen pro lidi s alergií na pšenici. POZOR, recept není pro ty, co mají alergie na jakékoliv ořechy.

[print_gllr id=2099]
Zdroj zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít na začátek
Tvorba webových stránek: Webklient