Výborný ořechový dort, který je určen pro všechny milovníky ořechů a čokoládových moučníků. Dobrou chuť!
Ingredience: |
mletý cukr |
200 g |
žloutek |
10 ks |
vanilkový cukr |
1 ks |
pražená utlučená káva |
8 zrnek |
čokoláda na vaření |
100 g |
bílek |
10 ks |
strouhané vlašské ořechy |
300 g |
máslo na vymazání formy |
20 g |
mouka na vysypání formy |
20 g |
půlky vlašských ořechů |
dle Vašeho uvážení na ozdobu |
Krém: |
pomleté lískové ořechy |
100 g |
krystalový cukr |
100 g |
voda |
1/16 l |
rum |
1 lžička |
vanilkový cukr |
|
Poleva: |
moučkový cukr |
250 g |
horká voda |
2 lžíce |
rum |
dle potřeby |
čokoládová poleva |
|
|
Postup |
Cukr našleháme se žloutky a vanilkovým cukrem na světle žlutou, lehkou směs. Přidáme kávu, nastrouhanou čokoládu a lehce vložíme tuhý sníh z bílků střídavě s ořechy. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a zvolna pečeme asi 1 hodinu (vyzkoušíme dřevěnou špéjlí). Necháme vystydnout.
Studený dort rozřízneme a naplníme nádivkou. Polijeme ho polevou a ozdobíme půlkami vlašských ořechů.
Nádivka:
Cukr dáme povařit s vodou na druhý stupeň a nalijeme ho do oříšků. Přidáme rum, vanilkový cukr a dobře zamícháme. Ihned plníme dort.
Poleva:
Cukr smícháme s horkou vodou a rumem na hustou, lesklou polevu.
P.S.: Dort můžeme také naplnit pouze dobrou zavařeninou a na povrchu ho pocukrovat, nebo posypat kakaem atd. Dá se připravit z poloviční dávky do malé formy (rozměru asi 22cm).
Recept je určen pro lidi s alergií na pšenici. POZOR, recept není pro ty, co mají alergie na jakékoliv ořechy.
|
|
[print_gllr id=2099]
Zdroj zde